Konstrukce magnetického filtru byla nedávno upravena na základě podnětu od zákazníka. Inovace spočívá ve vložení síta, které zachytí i jiné nečistoty z produktu, jakými jsou papír, plastové částice nebo kamínky. V kombinaci s dvoupláštovým magnetickým filtrem snižují provozní náklady a tepelné ztráty, kontrolují čistotu produktu. Benefitem je možnost současně čistit magnetické tyče i síta v jednom kroku.
Největší výrobci čokolády v Evropě využívají dvouplášťové magnetické filtry ve svých výrobních linkách. Filtry odstraňují kovové částice z produktů, které mohou tuhnout a jsou transportovány pod tlakem. Horká voda proudí mezi vnějšími stěnami, které udržují produkt tekutý. Maximální pracovní teplota produktu je 140°C. Magnetické tyče z extra silných magnetů neodym-železo-bor, umístěné v jádru filtru s magnetickou indukcí 10 700 Gauss, zachycují železné částice z produktu. Zajišťují, aby se jakákoliv kontaminace nedostala do finálního výrobku.
Magnetický filtr se vyrábí z nerezové oceli 316 v souladu s vysokými požadavky na kvalitu při výrobě potravin (HACCP). Filtry se snadno instalují do stávajících tlakových potrubí v rozsahu tlaku 10- 15 bar. Těsnění jsou v souladu s EC 1935/2004. Magnetické filtry jsou dostupné ve velikostech DN50- DN125. Navíc mohou být doplněny o speciální uzávěr víka, který nelze otevřít bez nářadí, pokud je potrubí pod tlakem. Čištění filtru nemůže nastat během výrobního procesu. Další možností je speciální připojovací bod, který umožňuje uživateli doplnit tlakový senzor pro pravidelné měření tlaku.
Pracujete také v potravinářství? Rádi vám pomůžeme s návrhem řešení i pro vaši výrobní linku.
Upraveno ze zdroje: Goudsmit Magnetics Group